IK ZORG ERVOOR DAT JIJ EEN GEWELDIG BONUSLEVEN CREËERT.

Ja, inclusief partner en (bonus)kinderen)

Ik ben Marieke Rutten, psycholoog en plusmoeder van drie (twee volwassenen en 1 basisschoolkind) en moeder van twee tieners.

Ik werd in april 2019 voor het eerst in mijn leven een bonusmama, en ik wist ondanks dat ik al sinds 2006 met gezinnen werk ook echt niet hoe ik dit nu eigenlijk goed moest doen. Want hoe doe je dat eigenlijk goed?

Ik hielp intussen wel andere ouders met zelfs de meest complexe vraagstukken, maar het is toch echt anders als je zelf voor zo’n nieuwe situatie staat.

Het begin (mijn bonuskind was 4, de twee oudsten woonden bij hun moeder en waren al bijna volwassen) was heel gezellig. De verliefdheidsfase is natuurlijk een heerlijke tijd, waarbij alles roze en bloemig lijkt.

En wij gaan er 100% van maken.

40% van de samengestelde relaties 'overleven' het. 


Lijkt...

Want op het moment dat je meer aan elkaar gaat wennen, ga je elkaar natuurlijk ook beïnvloeden. Dat gebeurt in elke relatie, vriendschap, samenwerking; dat je elkaars verschillen opmerkt en dat is leerzaam, maar leidt ook tot frustraties of conflicten. Daarbij is de positie van een ouder anders dan die van een bonusouder. Bovendien merk ik bij alle bonusmoeders die ik tot nu toe heb mogen coachen; ze pakken veel op rondom de bonuskinderen, en doen dat echt anders dan (de meeste) bonusvaders.

Vrouwen zien verder vooruit, hebben vaker een coördinerende rol en zijn ook sneller uitgeput en ondergewaardeerd, helemaal in een samengestelde gezinssituatie. Of je nu samenwoont of niet, dat maakt niet uit. Je komt altijd lastige thema’s tegen:

  • De aanwezigheid van de echte moeder
  • Verschil in opvoedstijlen, waarden en normen
  • Samenwerking met je partner in ouderschap 
  • Loyaliteitskwesties
  • Hechtingspatronen en dynamieken 
  • Rol en positie ten aanzien van je bonuskinderen 
  • Gebrek aan erkenning en waardering 
  • Triggers bij jezelf en de ander 

Als (Bonus)moeder heb je nog meer ballen
hoog te houden, maar wie is er voor jou?

Ik weet uit ervaring dat stress en zorgen over deze thema’s je onnodig plezier, energie, tijd en geld kosten. Als je eens zou uitrekenen hoeveel tijd je besteedt aan praten over problemen met je pluskind, partner, of de andere ouder – en die tijd zou hebben geïnvesteerd in jezelf, je bedrijf, je werk, je ontwikkeling...

"Mijn inkomen in mijn bedrijf is gehalveerd in de twee jaar dat het niet goed genoeg liep allemaal in mijn bonusgezin."

Mijn inkomen in mijn bedrijf is gehalveerd in de twee jaar dat het niet goed genoeg liep allemaal in mijn bonusgezin. En mijn gezondheid kreeg ook niet de juiste prioriteit. Laat staan mijn sociale contacten. Ik deed zo hard mijn best, maar het leek wel alsof het steeds minder gezellig werd in plaats van dat mijn harde werken beloond werd. Gelukkig ben ik geen opgever en heb ik net zo lang gepuzzeld tot ik het antwoord had gevonden!

Ik gun alle plusmoeders daarom op tijd de juiste boost in energie en plezier; wacht niet tot het erger wordt, maar start vandaag nog met het creëren van jouw bonusleven!

2.450

ouders geholpen

2006

werk met (stief)gezinnen sinds

2019

Bonusmoeder sinds

Ons Bonusleven